
 
 

RULE 6 - BILLS AND 
RESOLUTIONS 
 
6.7 - 1.  FORM OF AMENDMENTS  
 
House Rule 6.7(c) states in part that “a 
motion to adopt a simple or concurrent 
resolution shall be subject to amendment 
and debate.  A motion to amend shall be in 
order immediately.”  
 
History - Representative Kiesel moved to 
amend HR 1025 by inserting the language of 
HR 1015, which motion was ruled out of 
order because the amendment was not 
presented in written form.   
 
The Presiding Officer ruled that it is 
necessary to have an amendment before the 
Clerk prepared [in order] to amend a 
resolution.1    
 
Ruling - It shall be the decision of the Chair 
that Rule 6.7(c) shall be interpreted to mean 
that all proposed amendments to simple 
resolutions, noting the page and the line, 
shall be submitted to the Clerk on a separate 
piece of paper before being taken up for 
consideration by the House.    
 
Reasoning - House Rule 8.6(b) states, “The 
body of a bill or joint resolution shall not be 
defaced or interlined, but all proposed 
amendments, noting the page and line, shall 
be submitted on a separate piece of paper to 
the House staff for preparation and shall be 
filed with the Office of the Chief Clerk.”  
While this rule is not binding authority 
because it pertains only to bills and joint 
resolutions on General Order, it should be 
viewed as strong persuasive authority.  If it 
is desirable to require that amendments to 
bills and joint resolutions be presented in 
written form, it is logical and reasonable to 

                                                 
                                                

1 Okla. H. Jour., 1244, 50th Leg., 1st Reg. Sess. 
(April 14, 2005); Daily H. Sess. Dig. Rec., 50th 
Leg., 1st Reg. Sess. Track 7:38-9:50 (April 14, 
2005). 

impose the same requirement on proposed 
amendments to simple resolutions.   
 
Also, House Rule 10.3 lends support in that 
it allows the Presiding Officer to require 
proposed motions be submitted in writing.  
If it is reasonable for the Presiding Officer to 
require that motions be presented in written 
form, it is not unreasonable for the Presiding 
Officer to interpret Rule 6.7(c) to impose the 
same requirement on amendments proposed 
to simple resolutions.  However, more 
important than the persuasive authority 
provided in Rules 8.6(b) and 10.3, the 
custom of the House is to require that 
amendments be submitted to the clerk in 
written form.  
 
Under other parliamentary authorities, there 
clearly exists support for the requirement 
that amendments be submitted in writing.  
Specifically, in Rule XVI, Motions and 
Amendments, Paragraph 1, the United States 
House of Representatives requires that all 
motions be submitted in writing upon the 
demand of a Member, Delegate or Resident 
Commissioner.2  The precedents of the U.S. 
House explicitly hold that amendments 
should be submitted in writing.3  
Furthermore, Mason’s Manual of Legislative 
Procedure states that amendments to bills 
and resolutions must be submitted in 
writing.4   
 
In addition to such other persuasive 
authorities as may be marshaled both from 
within House Rules and without from other 
sources, a healthy dose of common sense 
must also be applied.  Specifically, in order 
for Members to have some idea of what an 
amendment may contain, it is clearly 
necessary for the clerk to have a copy of the 
proposed amendment so that the Presiding 

 
2 U.S. House Rule XVI, Par. 1 (109th Cong.). 
3 8 Cannon Sec. 2826; Deschler Ch 27 § 1.2 
4 MASON’S MANUAL OF LEGISLATIVE PROCEDURE 
273 § 400(3) (National Conference of State 
Legislatures 2000). 



 
 

Officer may direct that it be read prior to its 
consideration.   
 
 
6.8 - 1.  BILL UNAVAILABLE FOR 
FURTHER CONSIDERATION AFTER 
FINAL ACTION OCCURS  
 
Rule – House Rule 6.8(a) states that “the 
following action shall constitute final action 
on any bill or resolution: committee 
recommendation of ‘Do Not Pass.’”  
 
History - Representative Hamilton moved 
to suspend House Rules 7.11 and 7.13 to 
withdraw HB 1699 from the Business and 
Economic Development Committee and 
send it directly to the calendar. 
 
The Presiding Officer ruled the motion out 
of order pursuant to House Rule 6.8 since 
HB 1699 was reported “Do Not Pass” from 
the Business and Economic Development 
Committee which constitutes final action.5   
 
Ruling - It shall be the decision of the Chair 
that House Rule 6.8 shall be interpreted to 
mean that “final action” on any bill or 
resolution arising from a committee 
recommendation of “Do Not Pass” shall 
result in that bill being unavailable for 
retrieval out of committee by any method 
including a suspension of House rules. 
 
Reasoning - In the above ruling, the 
underlying question is what does “final 
action” under House Rule 6.8 truly mean.  
Based on the record, it seems the appealing 
party interpreted the language of Rule 
6.8(a)(1) to mean that by suspending the 
rule, the bill in question could merely be 
withdrawn from committee and then 

                                                 

                                                

5 Okla. H. Jour., 1020, 50th Leg., 1st Reg. Sess. 
(March 17, 2005); Daily H. Sess. Dig. Rec., 50th 
Leg., 1st Reg. Sess. Track 10:13, 0:00-9:55 (March 
17, 2005); affirmed at Okla. H. Jour., 1542, 1543, 
52nd Leg., 1st Reg. Sess. (April 27, 2009); Daily 
H. Sess. Dig. Rec., 52nd Leg., 1st Reg. Sess. Track 
10:14, 3:13-9:42 (April 27, 2009).   

proceed through the legislative process.   
Immediately, two difficult and serious 
questions present themselves; first the 
question of finality within the House rules 
and second the question of orderliness 
within the legislative process.   
 
When considering the issue of finality one 
must remember that while it is true that most 
requirements or directives within House 
rules may be suspended by the requisite 
two-thirds majority under House Rule 
14.1(c), there are certain actions that cannot 
be undone and are not therefore susceptible 
to suspension.  Rule 6.8 is an example of 
one such provision.   
 
Once final action occurs, the bill in question 
no longer exists.  It is dead, final means 
final.   
 
Besides the question of finality within 
House rules, the present ruling also 
implicates a more general, yet longstanding 
principle of orderliness within the legislative 
process.  When compiling his Manual of 
Parliamentary Practice Thomas Jefferson 
stated: 
 

it is more material that there should be a 
rule to go by, than what that rule is; that 
there may be an uniformity of proceeding 
in business, not subject to the caprice of 
the Speaker, or captiousness of the 
members…it is very material that order, 
decency and regularity be preserved in a 
dignified public body.6  

 
Clearly, order is the seminal principle to be 
observed in all things pertaining to the 
legislative process. 
The idea of suspending the rules in order to 
resurrect a bill that met its end for reasons 
provided in Rule 6.8, not only violates the 
supreme principle of order, but in fact, 

 
6 THOMAS JEFFERSON, A MANUAL OF 
PARLIAMENTARY PRACTICE 2 § 1 
(WASHINGTON CITY: S. H. SMITH, 1801). 
 



 
 

would create disorder in the immediate case 
in a very practical way.  Specifically, where 
would the newly revived bill appear within 
the legislative process?  While the 
appearance of HB 1699 on the House 
calendar by suspension of Rule 6.8 seems 
innocuous enough, the unavoidable 
implication of such an action would be that 
any bill, even after receiving final action, 
could be resurrected anywhere within the 
legislative cycle.  Such a result would create 
unnecessary chaos in an already complex 
legislative process.   
 
While many requirements in the House rules 
may be suspended, it is paramount that 
certain constraints remain firmly in place so 
that order and predictability might prevail 
over chaos and confusion.  The ruling of the 
Chair regarding the “final action” provision 
of Rule 6.8 achieves just that.   
 


