
HOUSE PRECEDENTS 

6.1 - 1. (2009)  FORM OF TITLE 
DURING STAGES OF LEGISLATION   
 
Rule – House Rule 6.1 states in part:  
 

The term “bill”, as used in these Rules, 
shall mean proposed legislation which in 
order to become law must pass through 
the Legislature according to the 
procedures established by the Oklahoma 
Constitution…  

 
History – While House Bill 1958 was 
under consideration, Speaker Benge 
moved to amend House Bill 1958 by 
adopting a floor substitute in lieu of the 
bill.  Representative Morrissette raised a 
point of order as to whether it was in order 
to consider the floor substitute because if 
adopted, the bill as amended would not 
meet the definition of a bill as established 
in House Rule 6.1.  Specifically, if 
adopted, the floor substitute would not 
have a complete title rendering it 
constitutionally defective and out of order 
for the House to consider. 
 
The presiding officer ruled the point not 
well taken and stated that the floor 
substitute did conform to the definition of 
a bill as provided in House Rule 6.1 and 
that it would be appropriate for the House 
to consider whether to adopt the 
amendment.1 
 
Ruling – It is the ruling of the Chair that a 
substitute amendment lacking a complete 
title does not violate House Rule 6.1 and 
may be considered by the House.   
 
Reasoning – In defining the term “bill” in 
House Rule 6.1, the rule alludes to the fact 
that there are constitutional procedures 

                                                                                                 
1 Okla. H. Jour., 721, 722, 52nd Leg., 1st Reg. 
Sess. (March 3, 2009); Daily H. Sess. Dig. Rec., 
52nd Leg., 1st Reg. Sess. Track 10:29, 1:12-7:41 
(March 3, 2009). 

that must be followed in order for 
proposed legislation to become law.  
Implied in the phrase “procedures 
established by the Oklahoma 
Constitution” is the idea that to be 
constitutionally sound a bill must have a 
full title.2  
 
Article V, Section 57 says in relevant part:  
 

Every act of the Legislature shall 
embrace but one subject, which shall 
clearly be expressed in its title… 

 
When Section 57 uses the term “act”, it is 
speaking of proposed legislation that has 
proceeded through the required stages of 
legislation and upon the Governor’s 
approval, would become law.   
 
As long as proposed legislation passed by 
the Legislature meets the requirement that 
“every act shall embrace…one 
subject…clearly…expressed in its title”, 
there is no Constitutional mandate that a 
proposed measure have a specific form of 
title or any title at all as it passes through 
the legislative process.  The measure must 
only possess a full title when the measure 
has completely passed through the 
required stages of legislation and arrives at 
the Governor’s desk for consideration.3   
 
On the question of what form the title 
must have as a measure passes through the 
stages of legislation, the applicable 
constitutional provision is Article V, 
Section 30.  Section 30 says in relevant 
part, “Each House may determine the rules 
of its proceedings…”  Although other 
adopted House rules do address the 
question of what form a title must have as 
a measure undergoes consideration in the 
House of Representatives,4 House Rule 

 
2 OK CONST Art. V § 57. 
3 Id.; OK CONST Art. VI § 11. 
4 For requirements at time of “introduction” see 
Okla. H. Rules, § 6.4 (52nd Leg.); when reported 
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6.1 expresses no requirements as to the 
form a measure’s title must possess as it 
passes through the stages of legislation, 
meaning that no violation of the rule 
occurred when the House took up 
consideration of a substitute amendment 
thought to be lacking a full title. 
 
Finally, it is not appropriate for the 
presiding officer neither to make a 
determination regarding the 
constitutionality of a proposed amendment 
nor to determine the constitutional 
sufficiency of the amendment’s title.5   
 
 
6.8 - 3. (2009) BILL RECEIVING FINAL 
ACTION MAY NOT BE OFFERED AS 
INSTRUCTIONS TO CONFERENCE 
COMMITTEE 
 
Rule – House Rule 6.8, paragraph (a), 
subparagraph (1.) and paragraph (b) state: 
 

The following action shall constitute 
final action on any bill or resolution:  

 
1.  committee recommendation of "Do 
Not Pass",  

 
(b)  If final action is such as to defeat a 
bill or resolution, no other bill or 
resolution having the same effect and 
covering the same specific subject matter 
shall be considered by the House during 
either session of the current Legislature. 

 
History – During consideration of the 
Conference Committee Report on Senate 
Bill 135, Representative Brown moved to 

 

                                                

from House committees see Okla. H. Rules, § 7.5 
(52nd Leg.); for amendments of title during 
General Order see Okla. H. Rules, § 8.6 (52nd 
Leg.). 
5 MASON’S MANUAL OF LEGISLATIVE 
PROCEDURE 518, 519 § 729(3), (4) (National 
Conference of State Legislatures 2000). 

reject the conference committee report 
with the following instructions: 
 

1. Replace the existing content of the 
entire measure with the content of the 
introduced version of HB 1312 of the 
First Session of the Fifty-second 
Oklahoma Legislature; 
 
2. Amend the dollar figure in subsection 
G of Section 1 of HB 1312 from Fifty 
Thousand Dollars ($50,000.00) to 
Thirty-six Thousand Dollars 
($36,000.00). 

 
Representative Sullivan raised a point of 
order stating that House Bill 1312 had 
been reported out of the Economic 
Development and Financial Services 
Committee with a “Do Not Pass” report 
and as such, Representative Brown’s 
motion to reject the conference committee 
report on Senate Bill 135 with attached 
instructions was out of order.  The 
presiding officer ruled the point of order 
well taken and the motion to reject with 
attached instructions out of order pursuant 
to House Rule 6.8, paragraph (b).6   
 
Ruling – It is the ruling of the Chair that a 
bill that previously received final action 
may not be offered as attached instructions 
to a conference committee.   
 
 

 
6 Okla. H. Jour., 1542, 1543, 52nd Leg., 1st Reg. 
Sess. (April 27, 2009); Daily H. Sess. Dig. Rec., 
52nd Leg., 1st Reg. Sess. Track 10:14, 3:13-9:42 
(April 27, 2009). 


