
RULES OF THE HOUSE OF REPRESENTATIVES 
 

RULE TEN 
 

MOTIONS 
 
10.1 - Precedence of Motions 
 

When a question shall be under consideration, no motion shall be received except as 
hereinafter specified, which motion shall have precedence in the order stated, and shall be 
amendable or not amendable, debatable or not debatable, as set forth below:  

 
To adjourn to a time certain (amendable - not debatable)  
 
To adjourn (not amendable - not debatable)  
 
To recess (amendable - not debatable)  
 
Call of the House (not amendable - not debatable)  
 
To table (not amendable - not debatable)  
 
To order the Previous Question put (not amendable - not  
debatable) 
 
To Advance the Question (not amendable – not debatable)  
 
To advance from General Order (not amendable - not debatable)  
 
To postpone to a time certain (amendable - debatable)  
 
To adopt a conference committee report (not amendable –  
debatable) 
 
To commit with instructions (amendable - debatable)  
 
To commit without instructions (not amendable - not debatable)  
 
To amend (amendable - debatable)  
 

10.2 - Incidental Motions  
 

The following motions are incidental in nature and may be made at any time as an 
incident to the consideration of the subject before the House.  Such motions shall be 
amendable or not amendable, debatable or not debatable, as set forth below:  

 
Appeals (not amendable - not debatable, except as governed by  
Section 9.2)  
 
Method of consideration (amendable - not debatable) 
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Points of order (not amendable - not debatable) 
 
Question of priority (not amendable - not debatable) 
 
Question of Quorum (not amendable - not debatable) 
 
Reading of papers (not amendable - debatable) 
 
Suspension of the Rules (not amendable - not debatable) 
 
Withdrawal of motion (not amendable - not debatable). 
 

10.3 - Motions in Writing 
 

Every motion shall be in writing if the Presiding Officer so desires it, and it shall be 
read by the Clerk before debate or vote.  Oral motions shall be put by the Presiding Officer 
before debate or vote.  

 
10.4 - Vote Required for Adoption of Motions 
 

Except as otherwise specifically required by these Rules, or required by the 
Oklahoma Constitution, any motion, for adoption, need only receive a majority of those 
voting, a quorum being present.  

 
10.5 - Withdrawal of Motions 
 

Prior to commencement of debate thereon, or prior to action being taken thereon if 
there be no debate, any motion may be withdrawn by the Member making same.  
Otherwise, such motion may be withdrawn only upon adoption of a motion to withdraw 
same. 


